HİZMETLERİMİZ

Protez Diş

Protez Diş

Diş Protez Nedir?

 

Ağızda çeşitli sebeplerle ( çürük, dişeti hastalığı vb. ) dişlerin kaybedilmesi sonucu bozulmuş olan estetik ve çiğneme fonksiyonunun biouyumlu materyallerle yerine koyma işlemine protez denir. Ayrıca diş kaybı olmaksızın tamamen estetik amaçlı da yapılabilmektedir.

 

Diş Kayıpları Nasıl Meydana gelir?

 

Genel olarak diş kayıpları, çürük ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik ihtiyacı karşılayacak protezler yapılmalıdır.

 

Diş Protezi'nin Amacı Nedir?

 

Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Bu uygulamalarla büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü dişlerinde estetik problemi olan bireylerin konuşma ve gülme gibi fonksiyonları da bu bozukluktan etkilenirler. Bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olabilir. Bu kişilere yapılan çeşitli protezlerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağladığı bir gerçektir.

 

Protez Çeşitleri

Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler

Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)

İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli)

Tek kronlar 

Total protezler

Parsiyel protezler 

Hasas tutuculu protezler 

Sabit Protezler

Kuron Nedir ? 

 

Kırık veya aşırı çürük nedeniyle madde kaybına uğramış dişleri restore etme yöntemidir.

 

Köprü Protez Nedir?

 

Bir veya birden fazla diş eksikliği varsa ve eksik bölgenin her iki tarafında da sağlıklı dişler mevcutsa, bu iki yakadaki dişlerden destek alınarak eksik dişlerin tamamlanmasına yönelik bir restorasyondur.

 

Hareketli Protezler

 

Parsiyel Protez Nedir?

 

Kısmi diş eksikliğinde özel akrilik ve metallerin kombinasyonu ile yapılan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan protez çeşididir.

 

Hassas Tutuculu Protezler Nedir?

 

Kısmi diş eksikliğinde kullanılan diğer bir protez çeşididir. Protezin tutuculuğu parsiyel protezdeki gibi kroşelerle değil hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür.

 

Total (tam diş) protezi nedir?

 

Tam diş protezler çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerle tüm tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde tam dişsiz ağızlarda implantlar vasıtasıyla da hareketli veya sabit protezler yapılmaktadır.

 

Protezlerin Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

 

İster sabit ister hareketli olsun protez temizliğindeki ilk seçenek fırça ve macunla yapılan mekanik temizliktir. Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ve malzemeleri ile de yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla (çok sık olmamak kaydıyla) protezler temizlenmektedir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez de temizlenip yerine takılabilir.

Ayrıca arayüz fırçaları, diş ipleri gibi ürünlerle sabit yapılmış olan kaplamaların altlarında kalan diş eti bölümleri de hekimin gösterdiği ve tavsiye ettiği şekilde temizlenmelidir. Protezlerin temizliğine dikkat edilmesi ağızdaki mevcut dişlerin sağlığı ve protez kullanım süresinin uzatılması açısından önemlidir.

 

Porselen Laminalar (Laminate Veneer)

 

Laminate Veneer porselen lamina dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırmak suretiyle dişe yapıştırılan porselen yapraklardır. Çok ince (0,3,- 0,5 mm ) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır.

Bu yöntemde klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok az mine dokusu kaldırılır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif ( koruyucu) tedavi şeklidir. Laminate Veneer çok ince olması metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir.

İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Öncelikle hastadan ölçü alınmaktadır. Ve laboratuvarda örnek bir model çalışması yapılır. Hasta dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını bu model üzerinde görmektedir. Daha sonra ağrısız bir işlem ile dişler prepare edilir. Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır. Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır.

Laboratuvarda son ölçüye göre model oluşturulur ve porselen laminalar hazırlanır. Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

kayseri web tasarım nakliyat platformu